LEGO® Education İle Uygulamalı Öğrenme Her Yerde
LEGO® Education'ın Karma Eğitim ile İlgili Yayımladığı Dökümanları Okudunuz mu?
- LEGO® Education İle Her Yerde Egitim
- LEGO® Education İle Karma Öğrenme
- Çevrimiçi Öğrenme Sırasında Her Öğrencinin İlgisini Çekin
- 4 Adımda Evde Öğrenme İçin LEGO® Education Materyallerini Yönetin
- 7 Yolla LEGO® Education İle Çocuğunuzun Öğrenmesini Destekleyin
- 10 Fikirle İlgi Çekici Çevrimiçi Dersler Hazırlayın
Öğrenme Süreci Evde Nasıl Devam Eder?
İster sınıfta isterse oturma odasında olsun, çocukların büyük hayalleri, doğuştan gelen merakları, keşfetme ve risk alma arzuları vardır. İhtiyacınız olan tek şey, yararlanabileceğiniz kaynaklar. Uygulamalı öğrenme, iletişim, iş birliği, eleştirel düşünme ve yaratıcılık gibi önemli becerileri hayata geçirirken fikir ve modeller oluşturmak için ortam sağlar. 40 yıldan uzun bir süredir LEGO® Education, çocukların uygulama yoluyla en iyi öğrendikleri ve daha fazla hatırladıkları iyi kurulmuş eğitim teorisine dayanan eğitimsel çözümleri geliştirmektedir.
LEGO® Education, 40 yıldan uzun bir süredir çocukların uygulama yoluyla kalıcı öğrenme deneyimleri edinip, daha fazla hatırladıkları eğitimsel çözümler geliştirmektedir.
Bu çözümlere yönelik geliştirilen eğitim paketlerinin en yenisi olan Bukalemun StemSet, öğrencilerin dünyadaki hızlı değişime uyum sağlama ve problem çözme becerilerini geliştirmek için Türk eğitim sistemine uygun tasarlanmış etkinliklerden oluşan eğitim paketidir. İlkokul öğrencileri için hazırlanmış etkinlikler ile öğrenciler hem derslerde öğrendikleri konuları pekiştir hem de robotik kodlama becerilerini geliştirirler.
Evde Öğrenmek İçin 10 Öneri ve Birtakım İpuçları
- Eğlenceye dönen bir temizlik olur mu hiç! Peki, bu bir öğrenme sürecine dönüşebilir mi? Sayın,sıralayın, sınıflandırın. Her seferinde farklı farklı gruplayın... Renk, şekil, boyut... Büyükten küçüğe ya da örüntüsü olan renk sıralamaları... Sıralanan parçaları birer birer, ikişer ikişer sayma... Bu bir yarışa bile dönüşebilir! Yarış esnasında herkesi donduran bir komut olsun ve herkes o an elinde olan parçanın işlevini söylesin, ya da o parça olmazsa modelinde ne eksik kalır düşünsün.
- LEGO® Education setlerinin kapakları, çocuğunuzla inşa ettiğiniz yapılarınız için mükemmel bir taşıyıcıdır! Hiç denediniz mi?
- Evinizde bir STEM köşesi oluşturmaya ne dersiniz? LEGO® tuğlalarından başka bir sürü açık uçlu materyalin de olduğu ve sonsuz üretim yapabileceğiniz bir köşe hayal edin... Ve kafa kafaya verip hayallerinizi gerçekleştirin!
- Bol bol birlikte inşa ederek aile ilişkilerinizi güçlendirin! İnşa etmenin rahatlatıcı ve öğretici yanını keşfedin...
- Çocuğunuzu bir mühendislik veya tasarım defteri oluşturarak tüm çalışmalarını adım adım belgelemesine teşvik edin! Sorunu, tasarım zorluklarını veya ihtiyacı olan şeyleri kaydetmesini önerin. Böylece çocuğunuz, nihai çözümün orijinal soruna iyi bir çözüm yolu olup olmadığını somut olarak görme ve üzerinde düşünme fırsatı bulur.
- Haydi bir kahve molası! Pardon kafa molası! 6 Tuğla egzersizleri için hazır mı tuğlalarınız? O halde tıklayın!
- Çocuğunuza modelleri hakkında açık uçlu sorular sormayı alışkanlık haline getirin.
- Örneğin; "Neden bu parçayı kullandın? Daha farklı nasıl çözebilirdin bu problemi? Elinde daha çok parça olsaydı ne eklemek isterdin bu modele?" vb.
- Bir hikaye anlatıcısı olarak çocuğunuza rol model olun! Bakalım tasarımını nasıl dökecek kelimelere ve birbirleriyle bağlantısı olan cümlelere...
- Başkalarından ilham alın. Çocuğunuzun merakını canlı tutmak ve öğrenme süreçlerini zenginleştirmek için farklı videolar izleyin.
- Paylaşın... Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanan çocuklar yetiştirmek için yaptıklarınızı, fikirlerinizi çevrenizle paylaşın!
Evde STEM - STEM Evde
Okul Öncesi
Mr. Bear ve Merdivenler - Mr. Bear tekerlekli sandalyesinde merdivenlerden yukarı nasıl çıkacağını düşünüyor. Senin bir fikrin var mı? Tekerlekli sandalye ile bir binaya nasıl erişim sağlandığını gördün mü daha önce? Belki de hiç görmediğin bir şey tasarlayacak sihirli ellerin, haydi başla! :)
Tıklayın
Su Üzerinde Hareket - Çocuk gözünden bir denize dalıp gittiğimizde en çok merak ettiğimiz şeylerin başında, suyun üzerinde batmadan süzülen dev gemilerin bunu nasıl başardıklarını düşünmek gelir. Yoksa bu denizin mi başarısı... Oyunun arkasındaki bilimi deneyimleyerek keşfetmek için güzel bir fırsat!
Tıklayın
İşlevsel Bileşenler - Parçadan Bütüne Gittim - Bir Makine İnşa Ettim - Bedenimizde neler hareket edebilir? Ne çok şey buldunuz! Peki ya odanızda neler hareket eder? Peki ya evin dışında neler hareket eder? Peki ya hayatımızı kolaylaştıran bir makinenin neleri hareket eder? Haydi, hareketli parçaları olan bir makine tasarla! Kimlerin hayatını kolaylaştırsın bu makine?
Tıklayın
Performans Sanatları - Sahne Kimin? - En çok izlemekten hoşlandığın performans sanatı hangisi? Bir kukla gösterisi mi, yoksa bir dans resitali mi? Bir jimnastik gösterisi mi, yoksa bir müzik konseri mi? Haylindeki performans için bir sahne kurmaya var mısın?
Tıklayın
Dişliler - Etrafımızda neler döner, dön bak dünyaya! Her fikrini resmet/yaz kağıda! Dişliler vardır, acaba dişleri var mıdır... Diğer parçaları döndürme hususunda marifetleri var mıdır... Haydi dişlileri keşfet!
Tıklayın
İlkokul
Keşif Aracı - Bilim insanları ve mühendisler her zaman uzak yerleri araştırmak ve yeni keşifler yapmak için zorluklarla savaşır. Bu yolculukta başarılı olabilmek adına, yeni yerleri görebilmelerine ve veri toplamalarına yardımcı olan uzay araçları, uydular ve robotlar tasarladılar. Birçok kez başarılı olurken birçok kez de başarısız oldular. Başarısızlığın daha fazla öğrenmek için bir fırsat olduğunu unutmayın. Bir bilim insanı gibi düşünmeye başlamak için keşif aracınızı inşa edin.
Tıklayın
Çekme - İnsanlar çok uzun süredir cisimleri hareket ettirmeye çalışmaktadır. Eski uygarlıklardan modern çağa kadar nesneleri çekmek ve itmek için çeşitli aletler kullanılmıştır. Siz de kendi robotunuzu inşa edip ağır nesneleri hareket ettirmek için robotunuzdan yardım alabilirsiniz.
Tıklayın
Su Baskınlarını Önleme - İnsanlar yüzyıllar boyu yaşadıkları alanları su baskınlarından korumak için yöntemler geliştirdiler. Mevsim değişikliği, yağışların fazla olması önüne geçemeyeceğimiz problemleri ortaya çıkartabilir. Suyu doğru şekilde yönlendirmek, ihtiyacımız olanı depolamak, su baskınlarını önlemek için yardımınız gerekli. Hadi bir robot yapalım.
Tıklayın
Bir Ses Makinesi Yapın - Gözlerinizi kapatın ve dinleyin. Sesler her yerde! Bazı sesleri tanıyabiliyor musunuz? Bu sesler nereden geliyor? Sesler doğadan, hayvanlardan, nesnelerden ve makinelerden gelebilir. Sesler ritim ve müzik oluşturabilir. Sesler sizi uyandırabilir, uyarabilir ya da eğlendirebilir. Sesler bazen sadece gürültüdür. Hadi şimdi siz de kendi ses makinenizi yapın.
Tıklayın
Dans Eden Bir Robot Yapın - Dans etmek çok eğlencelidir. Dans bazen müziğin ritmine göre özgürce hareket etmek olabilirken, bazen ise salon dansı, tap dansı, break dans, bale ve modern dans gibi figürlere bağlı da olabilir Dans etmek kişiliğinizi ve nasıl hissettiğinizi ifade etmenize yardımcı olur. Bazı dans türleri kodlar gibidir ve aşamalar dizisinden oluşabilir. Bu kodları hayata geçirmek için dans eden bir robot yapmaya ne dersiniz?
Tıklayın
Ortaokul
5 Tekrar - Kaç mekik çekebilirsin? Bazen bir arkadaşın senin yerine kaç tane mekik çektiğini sayabilir, çünkü tek başına ter dökerken bunu takip etmek zorlaşır. Tekrar tekrar yaptığın hareketleri saymak için bir robot yapalım!
Tıklayın
Yağmurlu Mu Güneşli Mi? - Bu hafta kaç gün yağmur yağacak ya da hava kaç gün güneşli olacak? Size bunun cevabını verecek bir robot yapalım! Kim hava durumu haberlerini izleyerek vakit kaybetmek ister ki?
Tıklayın
Zıpzıp Çekirgeler Yarışıyor - En hızlı çekirgeyi kim yapabilir? Çekirgenin bacak prototiplerini yaparken yeteneklerini konuştur ve diğer gruplara karşı yarışmaya hazır ol!
Tıklayın
Süper Temizlik - Aletlerini hazırla! Dünyayı çevreyi kirletenlerden kurtarmak senin elinde. Farklı kavrayıcı tasarımlarını test et ve çevremizi temizlemeye yardım et.
Tıklayın
Arızalı - Bu hiç komik değil! Dağıtım araban çıldırdı... Önüne gelene çarpıyor ve paketleri dağıtmıyor. Bu arabayı tamir etmenin zamanı geldi de geçiyor. Zorlu bir göreve var mısın?
Tıklayın
Lise
Bir Nesneyi Hareket Ettirin - Yaşadığımız çevreyi gözlemleyelim. Farklı şekil ve boyutlardaki birçok atık malzeme ile dolu olduğunu fark etmemiz çok uzun sürmeyecek. Eminiz kimse onları kasten oraya bırakmamıştır ama şöyle köşe bucak bir temizlik de hiç fena olmazdı. Etrafımızda bulunan farklı şekil ve boyutlardaki nesneleri toplayacak bir robot inşa etmeye hazır mısın? Peki, en çok kim toplayacak acaba? Haydi başlayalım.
Tıklayın
Çizgide Dur - Masamın bir kenarında kırmızı renkli bir çizgi var. Robotumun masadaki nesneleri toplamasını ve bu kırmızı çizginin ardına taşımasını istiyorum. Bu yüzden robotum için masada bir başlangıç noktası da belirledim. Haydi bana yardım et. Robotumuz masadaki tüm nesneleri kırmızı çizginin ötesine taşısın ve böylece yemek için bize bol bol yer kalsın. Aklıma şu soru takıldı: Ya çizgi kırmızı renk olmasaydı da mesela gri renk olsaydı ne yapardık?
Tıklayın
Çizgiyi Takip Et - Sürücüsüz arabalar yakın bir gelecekte yollarda olacak. Bu arabalar yoldan çıkmamayı başararak yolu nasıl takip ediyorlar? Haydi sen de elektrik bandı ile yerde bir daire şekli oluştur ve robotunun bu parkurdaki çizgiyi takip etmesini sağla. Amacın; tıpkı sürücüsüz arabaların yoldan çıkmadan gitmesi gibi robotunun da siyah çizgiden hiç ayrılmadan onu sürekli takip etmesi.
Tıklayın
Ses Makinesi - Hey, hayranı olduğun futbol takımının bu akşam maçı var. Arkadaşlarınla birlikte izleyeceğin bu maçta coşkunu en iyi şekilde ifade edecek bir ses makinesi yapmaya var mısın? İşe; robotunun, en güzel sesleri etrafındaki hangi nesnelere vurduğunda çıkardığını keşfederek başlayabilirsin. Haydi. Maça çok az kaldı ve arkadaşların gelmek üzere…
Tıklayın
Güvenlik Cihazı - Çok sevimli ama bir o kadar da şakacı bir kardeşim var. Eşyalarımı saklamaya bayılıyor. Favorisi ise en sevdiğim kalem kutum. Sevgili kardeşim kalem kutumu almaya çalıştığında beni sesli olarak uyaracak bir güvenlik cihazı yapmama yardım eder misin? İşe yararsa belki de evlerimizi daha güvenli hale getirecek bir sisteme bile dönüştürebiliriz bunu.
Tıklayın